Matkaparkki

TEIJON KANSALLISPUISTO – Kaunis ja lämminhenkinen

Tammikuinen viikonloppu vierähti mukavasti retkeillen Teijon kansallispuistossa Salossa. Yövyimme täällä matkailuautollamme.

Teijon kansallispuisto sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Turusta matkaa kertyy n. 55km ja Helsingistä n. 115km. Kansallispuistoon pääsee useamalta pysäköinti-alueelta. Vaikka kansallispuisto ei ole kovin suuri on se silti todella monimuotoinen maisemiltaan ja harrastusmahdollisuuksiltaan. Maisemat vaihtelevat metsä-, suo-, järvi- ja merimaisemiin ja harrastaa täällä voi esimerkiksi patikointia, melomista, suppailua, pyöräilyä ja kalastusta.

Teijon kansallispuisto
Teijon kansallispuisto

Kansallispuistossa voi vierailla ympäri vuoden ja se sopii kaikenikäisille. Osaan laavuista pääsee myös liikuntarajoitteiset, kuten esimerkiksi Kariholmaan. Parkkipaikalta laavulle on matkaa noin kilometrin verran.

Kansallispuistossa voi yöpyä kauniissa maisemissa teltalla tai ihanissa ruukkikylän majoituspaikoissa eikä meitä karavaanareitakaan ole unohdettu.

Matildanjärven kierros Teijon kansallispuistossa
Matildanjärvenkierros
Teijon kansallispuisto

Teijon luontokeskusNatura Viva

Touko-lokakuussa Teijon luontokeskus (Matildanjärventie 84) vuokraa vaunu -ja matkailuautopaikkoja sähköllä, Matildanjärven parkkipaikan tuntumassa. Paikkoja on 19, jotka ovat mukavasti metsän keskellä ja jokaiselle on tehty oma paikka. Hintaan kuuluu kemiallisen wc:n ja harmaanveden tyhjennyspaikka. Suihkuun pääsee luontokeskukselle, jossa löytyy myös vesipiste. Vuorokausihinta kesällä on kuitenkin mielestämme aika kallis 39€. Tästä pääset katsomaan lisää tietoa Teijon matkailuvaunualueesta.

Talvella maksua ei ole, eikä silloin mitkään edellä mainitut palvelutkaan ole käytössä. Pääsimme vaunualueen paikoille vasta ihan viimeiseltä tieltä. Muissa oli kova lumivalli, joka esti vaunualueelle pääsyn. Eli talvikunnossapitoa ei taida olla muuta kuin yleisellä parkkipaikalla.

Luontokeskus on kansallispuiston keskeinen paikka. Hyvä tilava parkkipaikka, josta on helppo lähteä harrastamaan. Täältä voit ostaa itsellesi alueen kartat, kalastusluvat alueen vesille ja lisäksi saat myös hyvät vinkit reiteille. Luontokeskus vuokraa kajakkeja, kanootteja, SUP-lautoja ja fatbike pyöriä. Jos yöpyminen teltassa ei houkuta, vuokraa luontokeskus myös aitoja eränkävijän mökkejä. Retkeilypäivän päätteeksi on kiva rentoutua rantasaunassa ja uimassa kauniissa Suomen maisemissa. Rantasaunan voi vuokrata luontokeskukselta.

Luontokeskuksella toimii kesäisin myös kahvila, jossa pääsee nauttimaan kauniista maisemista vaikka kahvikupposen kera.

Luontokeskuksen sivuille pääset tästä.

Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuiston reitit

Merkittyjä reittejä Teijon kansallispuistossa on yhteensä 50km, jotka ovat enimmäkseen päiväretken pituisia, parista kilometristä vajaaseen 10 kilometriin. Reittejä yhdistelemällä saa kansallispuistossa kuitenkin mukavasti viikonlopun kulumaan.

Teijon kansallispuiston alueella on yhteensä 10 laavu, keittokatosta ja tulipaikkaa. Näiden yhteydessä on usein tilaa myös teltoille. Lisää reittivaihtoehdoista ja niiden kuvauksia voit käydä lukemassa luontoon.fi -sivulla

Matildanjärvi Teijon kansallispuisto
Matildanjärven maisema
Teijon kansallispuisto
Kovin oli sumuinen päivä

Meillä oli ajatus lähteä kiertämään Matildanjärvenkierros, joka on 5,5km pitkä. Päätimme lähteä kiertämään sen vastapäivään, koska suurin osa laavuista oli myötäpäivään kiertäessä heti alku kilometreillä. Muutaman kilometrin päästä reitti tuli maantie osuudelle ja katsoimme että samanlaiset merkit lähtivät viistosti vasempaan metsään päin. Tässä kohtaa lähdimme väärälle reitille. Olisi pitänyt lähteä oikealle mutta mitään viittaa reitin jatkumisesta sinne ei ollut. Niinpä kiersimme 5 km lenkin metsässä palaten takaisin parkkipaikalle. Reitti oli hyväkulkuinen ja kaunis, joten hirveästi väärälle reitille meno ei meitä haitannut. Toki ihmettelimme kovasti miksi samat merkit jatkuivat vaikka reitti oli eri?

Teijon kansallispuisto

Meillä oli edelleen makkarat ja leivät repussa ja mieli teki grillaamaan. Päätimme lähteä uudelleen Matildanjärvenkierrokselle, nyt myötäpäivään. Vaikka ilma oli kovin sumuinen, eikä järvelle tahtonut juuri näkyä oli reitti kaikesta huolimatta kaunis ja näkemisen arvoinen.

Teijon kansallispuisto
Teijon kansallispuisto

Teijon kansallispuisto
Paikoin oli liukkaita kohtia.

Reitillä oli muutama pitkospuu osuus mutta muuten se oli pääsääntöisesti kangasmetsäistä ja kalliota. Lunta oli todella vähän, paikoin ei ollenkaan. Reitti oli mielestämme helppokulkuista ja mitään suuria nousuja ei ollut. Tämän ympärikierroksen varrella oli ainakin 3-4 laavua/grillauspaikkaa. Itse päädyimme grillaamaan vasta reitin loppuvaiheille Kariholmaan. Muut grillauspaikat reitin varrella olivat täynnä ja kaipasimme hiukan omaa rauhaa.

Kariholma Teijon kansallispuisto
Kariholma

Kariholma Teijon kansallispuisto
Kariholma Teijon kansallispuisto
Makkarat pääsi vihdoin grilliin.

Ruukkikylät

Teijon ja kansallispuistoa lähellä oleva Mathildedalin kylät kuuluvat idylliseen Teijon Ruukkukyliin. Museovirasto on määritellyt nämä kylät valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi. Vanhassa kulttuurimiljöössä on kesäteatteriesityksiä, animaatiomuseo, taidenäyttelyitä sekä opastettuja retkiä alueen nähtävyyksiin.

Alueella on monipuolinen majoitustarjonta kuten hotelli ja huoneistomajoitusta. Tarjolla on myös leipomo, panimo, kehräämö ja lukuisia pikkupuoteja, kahviloita sekä ravintoloita.

Ruukkikylän alueella asuu vakituisesti 700 ihmistä ja vapaa-ajanasukkaita saman verran. Lisää Teijon Ruukkikylistä voit lukea täältä.

Teijon alueella on kauniin ja lämminhenkisen kansallispuiston lisäksi paljon muuta historiallista tarjontaa ja nähtävää. Täällä viihtyy helposti viikonlopun ellei pidempäänkin.

Teimme viikonlopusta ja Teijon maisemista myös YouTube -kanavallemme videon. Pääset katsomaan sen tästä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *