Puskaparkki ulkomailla

SAARENMAA, VIRO – Veit meidän sydämen

Syyskuun 2021 Baltian road-tripillä teimme extempore päätöksen ja suuntasimme pakun kohti Saarenmaata. Vietimme siellä kolme päivää ja kaksi yötä. Ihastuimme saaren kauniiseen merelliseen ja monipuoliseen maisemaan ja löysimme kauniita puskaparkki paikkoja.

Saarenmaa
Puskaparkki Kaugatumassa

Alkuperäinen suunnitelmamme viikon lomalla ei ollut mennä Saarenmaalle. Olimme Latviassa, kun mietimme lähdemmekö Liettuaan vai mitä teemme? Loma viikko alkoi olla jo puolivälissä ja ajatuksissamme pyöri, kannattako meidän lähteä enää Liettuaan. Voisimme olla siellä vain päivän, jonka jälkeen olisi jo suunnattava takaisinpäin Viroon, jotta ehdimme laivaan kohti kotia.

Karttaa katsellessa molemmilla tuli idea, että voisimme mennä Saarenmaalle. Niinpä starttasimme pakun ja ajoimme Latvian Liepajasta Tujaan, jossa yövyimme yhden yön Camping- alueella. (voit lukea Latvian camping-alueesta lisää aiemmasta blogikirjoituksesta tästä ). Seuraavana päivänä olimmekin jo lautan kyydissä menossa kohti Saarenmaata.

Parasta liikkuvan kodin kanssa matkustamisessa on juuri tämä, että voit tehdä nopeitakin muutoksia suunnitelmiin. Yleensä emme kovin tarkkoja suunnitelmia edes tee, vaan haluamme mennä fiiliksen mukaan. Tämä fiilis kannatti! 😊

Lautalla menossa Saarenmaalle

LAUTTAMATKA VIRO-SAARENMAA

Varasimme lautta matkat ennakkoon netistä praamid.ee sivulta Virtsu (Viro)- Kuivastu (Saarenmaa) samana päivänä n. puoli tuntia ennen lautan lähtöä. Kannattaa varsinkin ehkä kesäkaudella varata matkat hiukan aiemmin, jolloin pääset paremmin juuri haluamallesi lautalle. Lauttoja toki kulkee n. puolen tunnin välein.

Lautalle voi kyllä mennä ilman valmiiksi ostettua lippua. Suosittelemme lipun varaamista ennakkoon, koska ilman sitä voi joutua jonottamaan pitkäänkin ja edelle menee ennakkoon paikansa varanneet. Viikonloppu lähdöt perjantai -sunnuntai ovat hinnallisesti hiukan kalliimmat. Me teimme varauksen heti meno-paluusta. Jälkikäteen ajateltuna paluun olisi voinut varata myöhemmin, varsinkin off season -aikaan.

Lauttaan meno pakulla oli helppoa. Ennakkoon netistä ostettuun varaukseen syötetään auton rekisterinumero, joka tunnistetaan porteilla otetun kuvan avulla. Näin lautalle pääsee ilman, että autosta tarvitsee edes nousta. Itse lautta matka kestää n. 20-30 min. Lauta oli pienehkö mutta tarjolla oli kahvion lisäksi myös ruokaa. Meille riitti tällä kertaa kupit kahvia.

Saarenmaa
Puskaparkki Triigissä. Petri ja Maisa

SAARENMAA

Oli ihan mahtava idea lähteä tutustumaan Saarenmaahan, sillä se vei meidän sydämen. En oikein osaa selittää miksi. Ehkä se johtui luonnosta ja siitä että meri oli niin voimakkaasti läsnä. Luonto täällä oli monipuolista. Oli avaraa kalliosta merenrantamaisemaa, metsäistä kangasmaastoa, kaupunkia ja nähtävyyksiä.

Jonkinlainen rauha vallitsi ja oli läsnä täällä todella vahvasti. Mieli ja keho oli rentoutunut, tunsi todella olevansa lomalla. Turisteja ei syyskuussa ollut kovin paljoa ja matkamme ajoittui vielä arkipäiviin.

Ihanan rauhallista ja kaunista
Saarenmaa
Kaunis kivikokoelma ja niin rauhoittava

YÖVYIMME PUSKAPARKISSA

Virossa on paljon RMK -virkistysalueita, niin myös Saarenmaalla. Ensimmäisen yön vietimme Saaren pohjoisosassa RMK Triigi Telkimasalassa. Tie perille oli hyvä, mutta kapea. Tältä virkistysalueelta löytyi grilli, ruokaryhmäkatos sekä ulko-wc. Tämä on yleinen varustus näillä Viron RMK -alueilla.

Saarenmaa
Puskaparkki RMK -virkitysalueella Triigissä

Polttupuitakin sattui olemaan hyvin, joten saimme grillattua pihvit suhteellisen pitkän ajopäivän päätteeksi. Mikä parasta saimme olla tässä puskaparkki paikassa ihan rauhassa keskenämme. Maisema oli kaunis ja rahoittava.

Saarenmaa
Hyvä grillauspaikka

Toisen yön vietimme Saaren etelä-osassa Kaugatuma -nimisessä paikassa, joka oli aivan meren äärellä kallioisella paikalla. Tässä ei ollut mitään grillauspaikkaa tai ulko-w:tä. Merellinen maisema oli tässä sanoinkuvaamattoman kaunis. Merta riitti silmän kantamattomiin horisonttiin asti. Täällä kyllä mieli lepäsi.

Saarenmaa
Puskaparkki Kaugatumassa

Tuuli voimistui iltaa ja yötä kohden kovaksi. Kun mitään suojaa ei puista ollut, heilui meidän paku tuulen voimasta yön aikana paljon. Toisaalta puiden puuttuminen oli parempi, ettei sellainen olisi kaatunut pakumme päälle. Heräilin yöllä useamman kerran ja hiukan jopa pelotti, josko paku kaatuu. Näin ei tietenkään käynyt, se olisi kuulemma ollut lähes mahdotonta.

Kallio ja meri maisemaa

NÄHTÄVYYDET

Kiersimme kolmen päivän aikana Saarenmaata ja kävimme katsomassa muutamia nähtävyyksiä.

Angla Windmill Park on Saarenmaan tuulimyllymäki, joka sijaitsee Anglassa. Viidestä tuulimyllystä neljä on Saarenmaalle tyypillisiä tertle-tuulimyllyjä. Yksi myllyistä on Hollantilaistyyppinen tuulimylly, joka on rakennettu vuonna 1927. Tuulimyllyissä voi vierailla pientä maksua vastaan. Windmill parkista löytyy myös museo, matkamuistomyymälä, kahvila ja joitakin kotieläimiä sekä lintuja.

Saarenmaa
Angla Windmill Park

Itse kävimme ihastelemassa tuulimyllyjä ulkopäin ja jatkoimme matkaa. Tuulimyllyjen jälkeen suuntasimme takaisin meren äärelle ja Panga Pankiin.

Panka Pank eli Pangan rantajyrkänne, joka on Länsi-Viron ja sen saarien korkein kallioperäpaljastuma. Silurin rantakallio, alkaa Gotlannin saarelta Ruotsista, kulkee Itämeren halki ja nousee Saarenmaan länsirannalla taas maanpinnalle. Jyrkänteen korkeus on 21,3m ja leveys n. 2,5km. Tällä luonnonsuojelukohteella voi ihastella maisemia, auringonlaskua, katsella lintuja tai pitää piknikin. Petri laskeutui jyrkänteeltä köyttä pitkin alas. Jyrkänteen korkeus tuli kunnolla esiin alhaalla meren rannassa.

Saarenmaa
Panga Pank rantajyrkänne
Petri laskeutui jyrkänteeltä alas
Jyrkänne alhaalta

Seuraavana päivänä ajoimme aivan saaren eteläisimpään kärkeen, Sörven majakalle. Majakka on rakennettu 1960 -luvulla ja on 52m korkea. Kesällä majakassa on mahdollista vierailla, pientä maksua vastaan. Innokkaimmat voivat kiivetä tänne Itämeren korkeimman majakan huipulle.

Saarenmaa
Sörven majakka

KURESAARE

Halusimme ilman muuta käydä tutustumassa Saarenmaan maakunnan pääkaupunkiin Kuresaareen, jossa asuu n. kolmasosa Saarenmaan asukkaista. Tämä pikku kaupunki oli oikein viehättävä ja tunnelmallinen. Niin kuin koko saarella, myös itse kaupungissa vallitsi tietynlainen rauha. Kuresaaren tori oli mielestämme keskipiste, joka ihastutti kauneudellaan. Vaikka kaupunki vaikutti pieneltä olisi täällä voinut viettää hiukan enemmän aikaa ja nähdä se myös iltavalaistuksessa. Meillä oli kuitenkin paluuliput varattuna takaisin Viroon ja halusimme käydä vielä piipahtamassa Kuresaaren Piispanlinnassa. Tarkemmin sanottuna kävimme kävelemässä linnan pihalla ja ihastelimme sitä ulkoapäin. Linna on yksi Viron parhaimmin säilyneistä puolustusrakennelmista. Se on rakennettu 1300 -luvulla.

Kuresaari Saarenmaa
Kuresaaren tori
Kuresaareen mukulakivikatuja
Kuresaari Saarenmaa
Kuresaaren piispanlinna
Saarenmaa
Piispanlinna pihalla, minä (Marika) ja Maisa

Saarenmaa teki meihin vaikutuksen ja haluamme palata tänne jossakin vaiheessa uudelleen. Vaikka saari on pieni ja ajoimme sen pohjoisesta aivan eteläkärkeen jäi meillä silti paljon näkemättä. Uskon, että täällä saisi hyvin vietettyä kokonaisen viikon.

Saarenmaa – veit meidän sydämen, palaamme vielä ❤️

Lautalla palaamassa takaisin Viron mantereelle.

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *