Puskaparkki

NEITIKOSKI, RUUNAA – Kaunista luontoa

Kaunista luontoa ja monipuolista tekemistä Lieksassa Neitikoskella.

Ihastelimme Neitikosken virtaavaa voimaa ja nautimme luonnosta 22km kävelyreitin voimin. Vietimme kaksi yötä kauniissa puskaparkissa Siikakoskentien varrella, Ruunaa matkailun -virkistysalueella.

NEITIKOSKELLA RIITTÄÄ TEKEMISTÄ

Joensuu-Lieksa-Nurmes tien (kantatie 73) Itäpuolella sijaitsee Ruunaan retkeilyalue sekä Ruunaan luonnonsuojelualue. Täällä on paljon eripituisia luontoreittejä 650m aina 133km vaellusreittiin asti. Useasta vaihtoehdosta on varaa valita reitti oman mieltymyksen ja kunnon mukaan.

Lyhin Neitikosken esteetön reitti (650m) kiertää Neitikosken ympäristössä. Helppo kulkuiselle reitille pääsee hyvin myös pyörätuolilla ja lastenvaunuilla. Reitin alku on tosin kivituhkaista tietä n. 200m verran, jonka jälkeen se muuttuu lankkutieksi. Reitillä on tulentekopaikka, jossa polttopuita ja ruokaryhmä, ulko-wc sekä ekopiste. Maisemat tässä ovat kauniit ja ihastella voi kosken virtaa. Kalastajille kosken alue on suosittu.

Jos kaipaa hiukan haastavampaa reittiä, niin Siikakosken pikkulenkit 3 ja 5km ovat keskivaikeita. Haastaviakin reittejä löytyy 11, 22 ja 31km mittaisina. Karhunpolku on 133km vaellusreitti, pidemmistä vaelluksista kiinnostuneille.

Tarkempia kuvauksia reiteistä sekä reittikartat löydät luontoon.fi -sivustolta.

Neitikosken läheisyydessä on myös Ruunaan retkeilykeskus, jossa on camping-alue, mökki majoitusta sekä ravintola. Ravintolassa on tarjolla aamiaista ja lounasta kesäkaudella päivittäin.

Luontoreittien ja luonnosta nauttimisen lisäksi alueella on myös paljon muuta tekemistä, kuten melontaa, kalastusta, koskenlaskua, metsästystä ja voit myös marjastaa sekä sienestää. Talvellakaan ei tarvitse toimettomana olla, vaan harrastaa voi lumikenkäilyä, hiihtoa, moottirikelkkailua ja pilkkimistä.

Itse yövyimme alueella kaksi yötä ja vietimme yhden päivän patikoiden. Lähdimme Siikakoskentieltä Ruunaan matkailu- alueelta karhunpolkua pitkin Neitikoskelle. Kokonaisuudessa päivän aikana tuli käveltyä 22km.

Meille kävi hassusti, kun yritimme lähteä oikaisemaan alkumatkasta. Tarkoituksena oli tottakai päästä perille pienemmillä kilometreillä. Petri katsoi kartasta polun, jota pitkin pääsisimme Neitikoskelle vievälle reitille. Alku näytti lupaavalta mutta sitten polku loppui ja jouduimme suunnistamaan opastetulle reitille umpimetsässä. Jossain vaiheessa meinasi usko loppua ja kaverina meillä oli, usko tai älä muutama hyttynen ja paarma. Tästä retkestä meille onkin jäänyt lentävä lause ”Mennäänkö oikopolkua” 🙂 Kokonaisuudessaan, emme siis säästäneet reitinpituudessa juuri yhtään kilometriä. 😉

Varsinainen reitti oli hyvää polkua ja suhteellisen helppo, pieniä ylämäkiä lukuun ottamatta. Päivä oli lämmin n. 25 ´c, joka oli koirille, ehkä liian kuuma päivä mutta onneksi matkalla oli mahdollisuus käydä uimassa.

YÖVYIMME PUSKAPARKISSA

Löysimme ihanan puskaparkin Siikakoskentien varrelta. Tämä oli eräänlainen virkistys-alue Ruunaan matkailu, Naarajärven rannalla. Alueella on paljon hyvää tilaa puskailla. Maasto on tasaista kangasmetsää ja tänne mahtuu useampi auto sekä vaunu. Telttailuunkin maasto on mitä mainioin. Maisemat on sanoin kuvaamattoman kauniimmat. Alueella on grillipaikka ja puuvaja, josta löytyy polttopuita.

Vaikka vieressä kulkee tie, oli tässä ihanan rauhallista. Sai mukavasti nauttia luonnon kauneudesta. Yölläkin oli hiljaista ja hyvä nukkua. Ilta-aurinko laski kauniisti järven taakse ja tyyni järvimaisema oli kuin postikortista.

Maasto laskee loivasti järveen, joten mitään varsinaista uimarantaa ei ole. Uimaan kuitenkin pääsee vaikka pohja on hiukan kivikkoista. Tämä tuli itse testattua lämpimän patikointipäivän jälkeen, joka virkisti ihanasti. Tämän päälle hyvät maittavat pihvit ja raikas salaatti, nauttien vielä kauniista illasta. Juuri sitä mitä toivomme ja haemme tältä puskaparkkeilulta ja vanlife -elämältä 🙂

Voimme suositella kohdetta lämpimästi!

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *