Puskaparkki

LAPAKISTON LUONNONSUOJELUALUE – Mukavat ja helposti yhdisteltävät reitit

Lapakiston luonnonsuojelualue yllätti meidät täysin. Kauniit maisemat, hyvät reitit, joita pystyy monipuolisesti yhdistelemään ja grillauspaikat ovat täällä todella mainitsemisen arvoisia. Olimme täällä jo keväällä huhtikuun lopulla. Reiteillä oli osittain vielä lunta ja järvi oli jäässä.

Järvet oli vielä jäässä huhtikuun lopulla.

Sijanti

Lapakiston luonnonsuojelualue sijaitsee Lahden seudulla. Se sijoittuu pääteiden E75 ja 12 väliin, kolmen ison järven Kärkjärven, Pitkäjärven ja Kalliojärven keskelle. Näiden järvien keskellä on kolme lampea Lapakisto, Sammalisto ja Sammaliston itäpuolella oleva pieni nimetön lampi.

Näiden luonnonpiirteiden monipuolisuuden ja laajuutensa ansiosta Lapakisto on Etelä-Suomessa erittäin merkityksellinen luonnonsuojelualue.

Tällä alueella on 230 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue, joka on hyvin monipuolinen järvien, kallioiden ja pienten soiden muodostuma. Näiden luonnonpiirteiden monipuolisuuden ja laajuutensa ansiosta Lapakisto on Etelä-Suomessa erittäin merkityksellinen luonnonsuojelualue. Emmekä ihmettele tätä yhtään. Alue sai meidät ihastelemaan ja ihmettelemään luonnon kauneutta. Maisemiltaan varmasti hienoin paikka oli Pitkäjärvenvuoren laki, joka kohoaa rannasta yli 40 metrin korkeuteen.

Auto kannattaa jättää Ristikankaantien parkkipaikalle, josta on helppo lähteä myös reiteille. Parkkipaikka alueella on ulko-wc.

Monipuolinen maasto, jossa on helppo kulkea.

Reitit

Lapakisto on erittäin suosittu retkikohde Etelä-Suomessa. Lapakistossa on Lahden luonnonsuojelualueista eniten virkistyspalveluita. Reittejä alueella on yhteensä viisi. Yksittäin reitit eivät ole kovin pitkiä mutta kokonaisuudessaan reittien pituus on yhteensä 23km. Se mistä pidimme erityisesti oli reittien yhdisteltävyys. Täällä voit todella hyvin kulkea reitiltä toiselle ja mennä sen pituisen matkan kun sinulle sopii. Reitit olivat myös todella hyvin merkitty.

Lapakiston luonnonsuojelualueen reitit

Ristikankaantien parkkipaikalta lähtee myös esteetön reitti Lapakiston lammen rannalla olevalle grillauspaikalle.

Lapakiston lammen grillauspaikka, johon on esteetön pääsy

Luonnonsuojelualueella on viisi grillauspaikkaa ja yksi laavu. Mieleemme jäi erityisesti nämä paikat. Tuntui että niiden sijainti oli oikeasti mietitty tarkkaan. Jokainen niistä oli kauniilla paikalla, jossa pystyi nauttimaan maisemista. Tulentekopaikat olivat siistit ja käytännölliset. Jokaisella paikalla löytyi hyvin puita sekä ulko-wc.

Jos kaipaat vinkkiä toisesta kivasta, kauniista ja hyvien reittien omaavasta paikasta käy lukemassa kirjoitukseni Evon reitkeilyalueesta, Hämeenlinnassa

Pitkäjärven grillauspaikka

Pitkäjärven grillauspaikka

Itse kiersimme yhteensä 9km lenkin reittejä yhdistelemällä. Makkarat grillasimme Kalliojärven laavulla, joka ei ilmeisesti enää kuulu varsinaiseen luonnonsuojelualueeseen. Laavun alueella ei ole ulko-wc:tä.

Kalliojärven laavu
Kalliojärven laavu, jossa grillasimme makkarat.

Voimme lämpöisesti suositella aluetta, jos et ole siellä vielä käynyt. Voit käydä katsomassa lisää Lapakiston maisemia ja meidän kiertämän reitin YouTube-kanavaltamme tästä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *