Koirat reissussa

KOIRAN KANSSA ULKOMAILLE – Mitä on otettava huomioon?

Meille oli heti alusta asti ajatuksena, että otamme kuukauden Road Tripille mukaan toisen koiristamme. Selvittelin mitä on otettava huomioon, kun lähtee koiran kanssa Eurooppaan. Osittain tämä oli jo tuttua, kun viime syksynä kävimme kiertämässä Baltiassa. Listaan tässä postauksessa Ruokaviraston vaatimukset sekä miten muuten varustauduimme lomamatkalle koiran kanssa.

Maisa 6v. lähti meidän mukaan seikkailuun.

Päivitetty 3.5.2023

Koiran kanssa ulkomaille
Maisa Gizyckossa, Puolassa
Koiran kanssa ulkomaille
Colico, Italia

TARKISTA, ETTÄ NÄMÄ OVAT KUNNOSSA

Ennen lähtöä:

Lemmikkieläinpassi
EU-Lemmikkieläinpassi
  • Koiralla on mikrosiru. Kannattaa myös varmistua, että siru toimii. Jos sirua ei ole luettu pitkiin aikoihin, useampiin vuosiin tai koskaan, kannattaa käydä tarkistuttamassa se eläinlääkärissä. Joskus voi käydä niin, että siru ei vaan enää toimi tai on mennyt rikki.
  • Koiralla on EU -lemmikkieläinpassi. Passin saa eläinlääkäristä.
  • Koiran rokotukset ovat voimassa. Huomiona jos koiralla ei ole voimassa olevaa Rabies- eli raivotautirokotusta on sen oltava voimassa vähintään 21 vrk ennen matkaa ja viimeinen voimassaolopäivä tulee lukea lemmikkieläinpassissa. Rokotukset oltava voimassa myös Suomeen palatessa.
  • Mielestäni koiralla hyvä olla myös häätö punkkeja vastaan.

Eläinlääkärissä suositeltiin myös sydänmatohäätöä. Tähän reseptin saa eläinlääkäriltä. Saimme valeluliuoksena niskaan laitettavan Advocate -valimisteen (valmisteita myös muita). Vaikutus kestää 1kk. Pakkauksissa on 3kk annos mutta esimerkiksi itse sain 1kk annoksen suoraan eläinlääkäriltä ostettuna.

Jos matka suuntautuu eteläiseen Eurooppaan, Aasiaan tai Pohjois-Afrikkaan suositellaan annettavaksi Leptospiroosirokote. Tästä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. Ilmeisesti tämä annetaan vain jos Leptospiroosia havaittu maassa, johon olet matkalla. Meille eläinlääkäri ei tätä suositellut.

Ennen Suomeen paluuta:

Loomakliinik, Eläinlääkäriasema Pärnussa
  • Koiralle on annettava eläinlääkärissä Ekinokokkoosilääkitys heisimatoa vastaan ennen Suomeen saapumista. Lääke on annettava 1-5 vrk (24-120h) ennen Suomeen paluuta. Lisäksi eläinlääkäri merkitsee lääkkeenannon koiran EU-passiin.

Me annoimme Ekinokokkoosilääkityksen Maisalle Pärnussa, Virossa kaksi vuorokautta aiemmin Suomeen paluuta. Tämä kävi helposti ilman ajanvarausta. Hinta oli edullinen Suomen hintoihin verrattuna 19,50€. Kuitenkin itse olin yllättynyt näinkin korkeasta hinnasta, koska olin kuullut muiden maksaneen n. 10€. Tässä voi olla eläinlääkäri kohtaisia eroja tai sitten ajanvarauksella hinta on edullisempi.

Kannattaa käydä katsomassa ajantasaiset tiedot ulkomaille lähtiessä ruokavirasto.fi -sivuilta. Itse laitoin vielä sähköpostia varmistaakseni tuon ekinokokkoosilääkityksen oikean antamisen. Sain heiltä vastauksen nopeasti ja kattavasti.

Koiran kanssa ulkomaille
Maisa Gdanskissa, Puolassa
Väsynyt matkaaja

MITÄ MUUTA HUOMIOIMME?

Lähdimme reissuun elokuun puolessa välissä, jolloin varsinkin Euroopassa lämpötila on korkea. Tähän oli siis ilman muuta varustauduttava. Niinpä hankimme Maisalle Rukan viilennysliivin ja Non-Stop suojatossut.

Rukan viilennysliivi osoittautui hyväksi, huomasimme sen helpottavan Maisan oloa. Liivi kastellaan kokonaan märäksi. Kosteus kestää liivissä mukavan pitkään.

Non-Stop tossut hankimme suojaamaan Maisan tassuja kuumalta asfaltilta. Koska 30 asteen lämpötilassa asfaltin lämpötila nousee helposti puolella. Näissä tossuissa on myös viiltosuoja, joka oli meillä yksi syy lisää hankkia tossut. Kaupungeissa valitettavasti on monesti lasinsiruja. Pari ensimmäistä askelta oli Maisalla jalkojen nostelua mutta sen jälkeen tossut unohtuivat 😊

Tässä Maisalla Rukan viilennysliivi. Tossut myös jalassa.
Non-Stop Protector Bootie tossut, jotka ostimme Maisalle
Meillä oli mukana Suomalaisen Fiininaturallyn pihkapuikko, joka on erinomainen haavoihin ja naarmuihin.

Nämä meillä oli vielä mukana kuukauden reissullamme:

  • Ripulilääke
  • Punkki- ja hyönteisestolääkkeet (joko valeluliuos niskaan tai panta)
  • Punkkipihdit
  • Kynsisakset
  • Oma ruoka (Meillä ei mukaan mahtunut, kuin kahden viikon ruoka. Joten ostimme sitä lisää Italiasta.)
  • Herkkupaloja
  • Puruluita
  • Lelu
  • Viltti
  • Sidetarvikkeita
  • Pihkavoidetta

Reissumme Maisan kanssa onnistui hyvin. Yleisesti ottaen koiran kanssa on helppo matkustaa ja olla ulkomailla. Muistaa vain huolehtia elintarvikeviraston vaatimukset ja toki matkanteko menee koiran ehdoilla varsinkin kuumalla ilmalla.

2 Comments

  • Malla

    Elintarvikevirastoa ei ole olemassa, viittaat varmastikin Ruokavirastoon, ruokavirasto.fi. Oli ennen Evira mutta nimi muuttui v 2019. Rabiesrokotus tulee olla voimassa, mutta ei siinä ole mitään 21 vrk sääntöä automaattisesti. Jos koiralle annetaan uusintarokotus edellisen rokotuksen voimassaoloaikana, ei karenssiaikaa tule vaan seuraava rokote on voimassa antoajankohdasta lähtien. Uusissa lemmikkieläinpasseissa on oma kohta voimassaolon alkamispäivämäärälle. Itse lisäisin tuohon vielä ainakin eteläiseen Eurooppaan menijöille punkki- ja hyönteisestolääkkeet, ikäviä vektorien (esim punkit ja hyttyset) välityksellä leviäviä tauteja on siellä tarjolla. Ja kävisin ottamassa koiralle leptospira rokotteen.

    • Marika

      Kiitos paljon huomioistasi Malla. Korjasin ja lisäsin ne postaukseen.
      Ja ilman muuta olihan meilläkin tuo valeluliuos punkkien häätöön annettuna, se on tärkeä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *