Puskaparkki

ISO-VALKEE, SOMERO – Luonnonrauhaa ja retkeilyä

Iso-Valkee on kirkasvetinen järvi Somerolla. Se on kaunis luonnonläheinen retkeilykohde kaiken ikäisille luontoharrastajille ja päiväretkeilijöille. Iso-Valkeella viettää helposti koko päivän uiden, nauttien luonnonrauhasta, kävellen metsässä ja grillaamalla. Tämä on mukava paikka myös lapsiperheille.

Iso-valkee, Somero
Iso-Valkeen parkkipaikka

Iso-Valkee (Murjuntie 389) löytyy helposti esim. google mapsin avulla. Helsingistä matkaa on n. 92km, Hämeenlinnasta ja Turusta suunnilleen saman verran ja Tampereelta n. 146km.

Iso-Valkeen parkkipaikka on mukavan kokoinen ja autoja alueelle mahtuu hyvin. Tie perille on suhteellisen hyvässä kunnossa ja vaikka se on paikkapaikoin aika kapea, mahtuu matkailuautolla perille ihan kivasti. Suosittelemme ottamaan kiilat mukaan, jos haluat saada matkailuauton suoraan. Parkkipaikka on kalteva ja täysin tasaista paikkaa voi olla hankala löytää.

Parkkipaikalta löytyy ulko-wc ja grillauspaikka polttopuineen.

Tie perille on hyvässä kunnossa mutta kapeahko.
Iso-Valkee Somero
Parkkipaikalta löytyy siisti ulko-wc

Iso- valkee Somero
Heti parkkipaikalla grillaus mahdollisuus.

Luontopolku

Parkkipaikalta lähtee helpohko 3km luontopolku järvenympäri, joka on selkeästi merkitty sinisin merkein. Luontopolulla on 10 opastetaulua, joissa kerrotaan alueen metsätyypeistä, kasvillisuudesta ja monista luonnon erikoisuuksista. Nämä opettavat lapsillekin mukavasti tietoa luonnosta ja saa pidettyä mielenkiinnon yllä reitin varrella.

Luontopolun varrelta löytyy polttopuilla varustettu grillauspaikka sekä kaksi laavua, joissa voi vaikka yöpyä. Järven ympäristössä on myös paljon hyviä alueita teltalla yöpymiseen.

Parkkipaikan läheltä löytyy yksi laavuista
Iso-Valkee Somero laavu
Laavu on kauniilla paikalla

Polttopuita löytyy hyvin, jokaiselta grillauspaikalta ja laavulta.

Itse kävelimme luontopolun rauhassa luontoa ihaillen ja aikaa kului n. 1,5 tuntia. Reitti on niin kaunis että aikaa kuluu maisemia ja luontoa ihastellen, rauhoittuen ja valokuvaten.

Iso-Valkeen rannalla luontopolun varrella on useampi paikka, josta pääsee mukavasti uimaan. Kirkasvetinen järvi oikein houkuttelee pulahtamaan. Mikä onkaan mukavampaa, kun käydä virkistäytymässä patikoinnin jälkeen tai aamulla ennen aamupalaa.

Meiltä kyllä uiminen jäi väliin lokakuussa mutta kesällä olisi varmasti houkutellut 😊

Välillä luontopolku kulkee aivan järven vieressä.
Maisemat ovat kauniit
Nella ihmetteli järveen kaatunutta puuta, pitäisikö tuo pelastaa? 😂
Ihana aurinkoinen päivä lokakuussa 2022

Marjastuksesta ja sienestyksestä pitäville kangasmetsäinen Iso-Valkee tarjoaa runsain mitoin poimittavaa.

Someron kaupunki vuokraa pientä rantasaunamökkiä Iso-Valkeella. Tämä on oikein perinteinen mökki, koska sinne ei tule sähköä ja vesi on kannettava. Vuokraan kuuluu soutuvene, polttopuut ja ulko-wc. Vuorokausihinta tällä mökillä on hyvin kohtuullinen. Pääset tutustumaan mökkiin tästä.

Iso-Valkeen virkistyalueelle johtavalla pienellä tiellä ei ole talvikunnossa pitoa. Kohde on käytettävissä pääsääntöisesti myöhäisestä keväästä, syksyyn ennen lumen tuloa.

Iso-Valkee on todella siististi pidetty alue, johon on mukava mennä nauttimaan kauniista luonnosta. Someron kaupunki on tuonut parkkipaikalle hyvät isot roskikset, joten pidetäänhän kaikki huolta että tuodaan laavuilta ja grillauspaikoilta omat roskat pois. Näin luonto säilyy ja muidenkin on mukava tulla nauttimaan ympäristöstä.

Iso-Valkee
Siisti ja rauhallinen virkistysalue
Iso-valkee somero

Tämä on ihana ja rauhallinen paikka. Voimme suositella tätä kaikille, jotka haluavat nauttia luonnosta. Täällä on liikuntarajoitteisellekin mahdollista päästä nauttimaan luonnonrauhasta, maisemasta ja grillauksesta.

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *