Puskaparkki

EVO, HÄMEENLINNA – Hyvät ulkoilureitit ja kaunista luontoa

Evo on suuri retkeilyalue Hämeessä, joka tarjoaa mahtavat puitteet patikointiin, retkeilyyn ja kalastamiseen. Se sijaitsee Hämeenlinnan kaupungin ja Padasjoen kunnan alueella. Kesäkuun alussa me yövyimme Niemisjärven virkistysalueella, puskaparkissa vanhalla leirintä-alueella.

MAHTAVAT RETKEILY MAHDOLLISUUDET

Evon retkeilyalue on kuivaa kumpuilevaa kangasmetsää, jossa on useampia järviä ja lampia. Retkeilyalueella on merkittyjä reittejä yhteensä n. 70km. Reiteille ja luontopoluille voi lähteä useammalta eri pysäköintialueelta. Valita voit useista eri vaihtoehdosta, helppoja ja lyhyempiä muutaman kilometrin luontopolkuja tai vaativampia pidempiä reittejä. Evolta lähtee myös tunnetut Päijänne-ilves yhdysreitti Padasjoelle ja aurinko-ilvesreitti Asikkalaan. Jokaiselle löytyy siis varmasti jotain oman kunnon ja iän mukaan ympärivuoden.

Kaunis reitti, joka kiertää Niemisjärven ympäri.

Evo
Hyviä tulentekopaikkoja ja laavuja löytyy Evolta paljon. Polttopuita hyvin saatavilla.

MTB-REITIT

Evolta löytyy myös kolme eri pituista MTB-reittiä:

  • Valkoinen reitti -helppo/helpohko – 17km lähtö: Luumäen pysäköinti-alueelta
  • Keltainen reitti – keskivaativa – 39km lähtö: Niemijärven pysäköinti-alueelta
  • Punainen reitti – keskivaativa – 67km lähtö: Evo Hamk tai myös Niemisjärvenpysäköinti-alueelta

Itse kiersimme yhdistämällä keltaista ja osittain valkoista reittiä lähtien ja palaten Niemisjärven virkistysalueelle. Reitti oli todella hyvin ja selkeästi merkitty. Jostain kohden reitti tuntui meistä hiukan haastavalta juurien ja kivien takia, kun takana ei ole vielä niin paljon fatbikella ajamista. Reitti oli kuitenkin suurilta osin ajettavissa. Jos maastopyöräilystä on enemmän kokemusta ja kaipaa itselle haastetta, on punainen reitti varmasti hyvä valinta.

Keltainen reitti aluillaan.

Ainakin alkukesästä ja sateisen päivän jälkeen kannattaa varautua kenkien ja sukkien kastumiseen.

Evo
Lammen ympärillä on märkää.

Evo
MTB -reitin varrelta löytyy mukavia grillauspaikkoja, joissa voi pitää taukoa.

Evo
Poluille oli kaatunut vähän puita.

Evon retkeilyalue on kokonaisuudessaan iso ja mahdollisuuksia patikoida, retkeillä, kalastaa ja yöpyä on paljon useilla alueilla. Nämä mahdollisuudet eivät rajoitu vain kesään, vaan tekemistä löytyy ympäri vuoden. Lisää Evon retkeilyalueesta ja esim. kartat löydät luontoon.fi -sivuilta. Me tutustimme tällä kertaa enemmän Niemisjärven alueeseen.

NIEMISJÄRVEN VIRKISTYSALUE

Niemisjärven virkistysalue on Niemisjärventien varrella kahden järven Ylinen Niemisjärvi ja Alinen Niemisjärven välissä. Järvet ovat yhteydessä toisiinsa. Virkistysalueen löytää helposti googlesta Niemisjärven leirintä -alueen nimellä.

PUSKAPARKKI

Yövyimme vanhalla, pois käytöstä olevalla leirintä-alueella, joka on nykyisin suosittu puskaparkki -alue. Tässä on hyvät tasaiset ”omat” paikat niin autolle kuin vaunullekin. Paikkoja on useampi, tarkkaan niitä ei tullut laskettua mutta varmasti ainakin lähelle 20. Olisimme niin kovasti toivoneet, että tästä olisi ollut näkymä järvelle. Näin ei kuitenkaan ole, tiheän puuston takia. Puskaparkki -alueelta on noin 200m matka mäkeä alas järvenrantaan, jossa yöpyminen autolla on kielletty.

Evo
Hyvät tasaiset omat paikat.

Grillailtiin omalla hiiligrillillä.

Puskaparkki -alueelta löytyy grillikatos, jossa on takkatyyppinen tulisija ja puulämmitteinen hella sekä ruokapöytä ryhmä. Grillauspaikkoja löytyy Niemisjärveltä kyllä useampi, jos on valmis kävelemään hiukan pidemmälle. Osa tulentekopaikoista sijaitsee todella kauniilla paikalla järvenrannalla.

Evo
Rannan läheisyydessä mukava tulentekopaikka.

Puskaparkki -alueelle oli rakenteilla käymälä tai ainakaan se ei ollut vielä auki kesäkuun alkupuolella. Ulkoapäin rakennus vaikutti hyvältä ja tähän oli myös esteetön pääsy. Samantyyppinen käymälä löytyi myös rannan tuntumasta.

HUIPPUPAIKAT TELTTAILUUN

Niemisjärvellä on oma merkitty alueensa telttailuun, joka sijaitsee kauniilla paikalla järvenrannalla. Tästä on aivan mahtavat maisemat, joita voisi ihastella loputtomiin. Merkittyjä telttailualueita löytyy Evon alueelta myös muualta mm. Valkea mustajärvellä ja Koverolla. Teltan saa pystyttää myös laavujen läheisyyteen.

Evo
Kauniit maisemat Niemisjärvellä

MÖKKEJÄ VUOKRATTAVANA

Evon alueella on vuokrattavissa myös mökkejä sekä laavuja. Muutama mökki löytyy Niemisjärven rannalta, joita voi vuokrata lomarenkaan sivuilta. Esimerkiksi pieni Niemistupa 2-3 henkilölle ja Ahdinkämppä 6 henkilölle. Muut varattavissa olevat laavut ja mökit löydät luontoon.fi/evo/palvelut .

KALASTAJILLE

Niemisjärvi on myös suosittu kohde kalastajille, niin kuin koko Evon alueen vesistöt. Kalastusalueen järviin ja lampiin on istutettu lohia. Lapsille, alle 15 -vuotiaille on ihan oma kalastuskohde Vähä-Koukkujärvi.

Evo

Niemisjärven alueesta jäi positiivinen kuva ja paikat on pidetty siistinä. Vahva suositus Evolle 👌 Luonnonläheisyyttä rakastavalle, retkeilijällä ja patikoijalle Niemisjärven ja Evon -aluetta voisi kutsua Etelä- Suomen paratiisiksi.

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *